Het is een vaak gehoorde opmerking bij startende ondernemers, maar ook bij gevestigde ondernemers is de kreet ‘ WordPress werkt erg makkelijk én het is gratis’ inmiddels redelijk ingeburgerd. En inderdaad, zij hebben volkomen gelijk, al kun je discussiëren over het feit of iets echt gratis is. De software van WordPress is gratis, je kunt de content van je website er redelijk eenvoudig in beheren. Daarnaast zijn er heel veel website thema’s en handige plug-ins waarmee je functionaliteiten kunt toevoegen. Dus waarom zou je dan een berg geld betalen aan een bedrijf om een WordPress website te maken?

Ik denk dat dit een terechte vraag is. Wanneer deze vraag in onze gesprekken als één van de eerste vragen naar voren komt dan vraag ik mij wel af waar deze ondernemer de focus heeft liggen. Het is prima om de kosten in de gaten te houden, maar zelf richt ik mij liever op de potentiële opbrengsten die een nieuwe website kan gaan genereren. Immers zijn er maar twee zaken die helpen om omzet te genereren voor een onderneming, en dat zijn marketing en innovatie. De rest bestaat uit kosten. Leg de focus verkeerd en uw onderneming beweegt uiteindelijk financieel de verkeerde kant op.

Vraagt u zich ook af hoe dat nu precies zit met dat ‘gratis’ WordPress? Laten we eens kijken naar de kosten voor een WordPress website voor uw bedrijf en hoe die tot stand komen. Heel kort door de bocht zijn er vijf onderdelen van belang: de techniek, de vormgeving, het beeldmateriaal, de teksten en de marketing.

Het ‘gratis’  deel

Het WordPress Content Management Systeem (CMS) kan gratis worden gedownload en gebruikt. Binnen MyEgo werken wij graag met WordPress, juist vanwege het gebruiksgemak voor u als ondernemer. Voorwaarde is wel dat WordPress geschikt is als middel om uw doelstellingen te realiseren. Is dat niet het geval dan stappen wij liever over op op maat gemaakte systemen. Om dit te maken moet een programmeur aan de slag tegen een uurtarief. De kosten kunnen dan fors oplopen, wat overigens geen probleem is als met het resultaat de kosten binnen de gewenste termijn kunnen worden terugverdiend.

Ongeveer 23% van de websites wereldwijd gebruiken WordPress als technische basis. Dagelijks zijn duizenden ontwikkelaars bezig om het systeem te verbeteren in gebruiksgemak, vormgeving en beveiliging. Mede hierdoor zijn er duizenden verschillende ‘templates’ beschikbaar waarmee u uw website vorm kunt geven. Hetzelfde geldt voor plug-ins: dit zijn merendeels programma’s die functionaliteiten toevoegen aan WordPress. Een hoop templates en plug-ins zijn gratis. Er zijn ook betaalde templates en plug-ins die – in mijn optiek – vaak beter onderhouden worden en waar ook een helpdesk beschikbaar is voor het geval u vragen heeft. Erg handig, zeker wanneer u tegen een probleem aanloopt, bijvoorbeeld omdat de plug-in en het template niet samen kunnen functioneren. Of omdat na een update van WordPress de gehele plug-in niet meer werkt. Dan is het fijn om te weten dat de maker van de plug-in voor updates zorgt zodat uw website kan blijven functioneren zoals gepland.

Dan wilt u wellicht nog beeldmateriaal op uw website, waardoor u ineens te maken krijgt met copyright, auteursrechten, portretrechten en merknamen. Inbreuk op deze rechten kan u duur komen te staan! Gelukkig zijn er voldoende websites te vinden die het mogelijk maken om tegen geringe vergoeding – en soms ook gratis – beeldmateriaal beschikbaar stellen. Het alternatief is zelf beeldmateriaal te (laten) maken. Hier zijn dan wel weer kosten aan verbonden.

En dan is er nog het schrijven van teksten voor op uw website. Een flinke kostenpost om dit te laten doen. Aan de andere kant, als wij kijken naar de kwaliteit van teksten op veel bedrijfswebsites kunnen wij met redelijke zekerheid zeggen dat de kostenpost ergens tussen nul en nihil heeft gelegen…  Gratis kost u in dit geval gewoon geld: U laat omzet liggen omdat uw potentiële klanten niet getriggerd worden door uw verhaal en/of niet aangezet worden tot het nemen van actie. Als u weet dat een bezoeker van een website maar 5-7 seconden nodig heeft om te bepalen of de website interessant genoeg is voor hem of haar, dan begrijpt u het belang van het gebruik van goede content: tekst én beeldmateriaal dus.

Als u echt uw best doet om de hierboven genoemde zaken gratis te regelen, dan nog is het geheel niet gratis. U gaat namelijk tijd investeren en u weet net zo goed als ik dat tijd ook geld is. U heeft in ieder geval een hosting provider nodig die ervoor zorgt dat uw website online verschijnt. Dat zou zelfs nog gratis kunnen op wordpress.com indien u geen plug-ins wilt gebruiken. Maar voor een tientje per maand heeft u prima hosting tegenwoordig. Vervolgens koopt u een domeinnaam en koppelt u uw hostingpakket hieraan. Aansluitend gaat u WordPress installeren, het template en de plug-ins installeren, en de teksten en het beeldmateriaal (na eventuele bewerking) op de juiste plek zetten. Afhankelijk van uw ervaring met servers, hosting en WordPress bent u hier ongeveer een dag mee bezig. Bij weinig ervaring kunt u hier een extra dag voor uittrekken, en als het tegen zit nog één of twee extra. Maar dan staat uw website wel online!

En dan blijft de marketing over…

Want uw ‘ gratis’ website mag dan online staan, niemand weet uw website nog te vinden. Stap 1 is dus zorgen dat uw website gevonden kan worden. Hiervoor maakt u een marketing strategie waarbij u uw website inzet als marketing middel en bepaalt wat uw marketing budget gaat worden. Wanneer uw website gevonden kan worden gaat u de strijd aan met uw concurrenten die net als u graag de klant voor zich willen winnen. Hiermee heeft u ook al rekening gehouden in uw marketing strategie. En uiteraard meet u de resultaten van uw marketing activiteiten, en test u meerdere zaken om uw website en uw marketing te optimaliseren. Voor het testen is wel weer bezoekersverkeer nodig. omdat u niet maanden wilt wachten op de eerste 1000 bezoekers gaat u adverteren, bijvoorbeeld bij zoekmachines, op andere websites en op sociale media. Op basis van de resultaten past u uw strategie weer aan, test u opnieuw, et cetera et cetera.

Bottom line: Uw website heeft u dan wel gratis gebouwd, u heeft er niets aan als niemand uw website vindt. En als iemand de website vindt is het nog de vraag of dat leidt tot nieuwe omzet. En voor verbeteren van conversiepercentages is testen noodzakelijk.

Met marketing maakt MyEgo voor u het verschil

Het bouwen van een WordPress website is voor ons slechts een onderdeel van een complete marketing strategie. Wanneer u niet weet wat u wilt bereiken met uw website of onderneming heeft het ons inziens geen zin om een website door ons te laten bouwen. Dan gaan we eerst samen bespreken en uitwerken wat u precies wilt en wat u in onze optiek verantwoord kunt investeren. En maken we een plan op welke manier wij dat kunnen realiseren en hoe uw website daarbij wordt ingezet. We laten u dan ook gelijk weten wat de kosten zijn en binnen welke redelijke termijn u deze kunt terugverdienen.  Dat is Creative Collaboration!

Ik hoor u denken: ” Ja dat klinkt mooi, maar ik wil eigenlijk wel weten wat me dat ongeveer dan gaat kosten” . Mijn antwoord hierop is: “Dat hangt er vanaf hoeveel nieuwe klanten u binnen welk tijdsbestek erbij wilt krijgen, en wat u per nieuwe klant verdient.”.  Wanneer wij bijvoorbeeld 3.000 euro  per maand vergoeding vragen en u 500 euro per klant verdient, dan verdient u de kosten terug bij 6 nieuwe klanten per maand. Vanaf de 7e nieuwe klant levert het u geld op. Plus dat u dan ook een plan heeft richting de toekomst. Simpeler dan dit kan ik het niet voor u omschrijven. En moeilijker dan dit moet u het niet maken.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vandaag nog contact met ons op via onze contactpagina.