U bent net een bedrijf gestart of al enige tijd aan het ondernemen met of zonder marketing. Uw producten en diensten zijn klaar om waarde toe te gaan voegen voor uw klanten. De mensen in uw directe omgeving kennen u en uw plannen. Om uw bedrijf te laten groeien moet u echter uw marktgebied vergroten en op zoek gaan naar nieuwe klanten.  Uw doelgroep is steeds meer en vaker online te vinden, en zij zijn op zoek naar uw producten en diensten. Hoe komen deze mensen in contact met u om te zien hoe u hen van dienst kunt zijn?

Juist….door goede marketing.

De eerste gedachte is meestal: “We maken een website, dan kunnen we klanten online bereiken”. Want u weet dat een ‘goede’ website iets is dat niet mag ontbreken bij uw bedrijf. Iedereen heeft tegenwoordig toch een website? Uw concurrenten in ieder geval wel. Maar is alleen het hebben van een website dan de marketing oplossing? Of komt er nog meer bij kijken dan even een website maken?

Juist… wederom goede marketing.

Wij kunnen allerlei marketing strategieën voor u opzetten, maar laten we eerst eens dieper op goede marketing in gaan. Wellicht kunt u dit namelijk ook gewoon zelf doen.

WAT IS MARKETING?

Dan Kennedy, een Amerikaanse direct-response marketing expert en één van de best betaalde copywriters ter wereld, heeft marketing omschreven als ‘De meest geschikte boodschap in de juiste vorm bij het juiste publiek krijgen via de meest geschikte mediakanalen’. Hierin staan vier belangrijke onderdelen: de boodschap, de vorm, het juiste publiek en de mediakanalen. Laten we daar eens dieper op in gaan.

Een website maken voor uw bedrijf is stap 1, hier vermeldt u de meest geschikte boodschap voor uw klanten. Dit kunnen uw producten zijn of de services die u aanbiedt. Maar ook wie u bent en waar uw bedrijf voor staat. Een website is uw ‘marketing middel’.

Belangrijk hierbij is ook de juiste vorm. Hierin bepaalt u hoe u de boodschap vermeldt en welke woorden, foto’s en/of video’s u daarbij gebruikt. En welke marketing vorm u hierbij gebruikt. Bijvoorbeeld direct-response marketing, permission marketing of branding.

  • Bij direct-response marketing is het doel de klant gelijk te laten kopen. Zoals bij een Wehkamp catalogus of op televisie bij Tommy’s Teleshopping.
  • Bij permission marketing koopt de klant niet gelijk, maar wordt de klant in stappen naar een koop geleid. De klant ziet bijvoorbeeld op een video op internet een telefoonnummer voor een proefrit met een nieuwe auto. De klant belt het autobedrijf en maakt een afspraak voor een proefrit. De verkoper verkoopt de auto als de klant de proefrit heeft gemaakt. Je ziet deze vorm vaak bij complexere producten en diensten.
  • Branding zie je vooral bij de grote merken zoals Pepsi en Apple. Hierbij ligt de focus op het koppelen van de merknaam aan een bepaalde sfeer of emotie. Denk maar eens aan de reclames van Centraal Beheer (“Foutje, bedankt” en “Even Apeldoorn bellen”), Albert Heijn (Harry Piekema als winkelmanager) en Sunweb (“Nou… bedankt Harry!”).

Het juiste publiek lijkt het makkelijkste onderdeel. Niets is echter minder waar. Het bepalen van de juiste doelgroep is een essentieel onderdeel van marketing. Doe dit verkeerd en u verliest waarschijnlijk een hoop geld aan uw marketing. In een markt zijn vraag en aanbod altijd in beweging. U, als ondernemer, bepaalt wat u aanbiedt. De markt, bestaande uit meerdere klantgroepen, bepaalt wat zij nodig heeft.

Wat doet u liever: Alle klantgroepen benaderen in de hoop dat zij iets kopen? Of benadert u liever de klantgroepen die op zoek zijn naar een oplossing die uw product of dienst levert?  Exact, u begrijpt het!

Werk in stappen aan uw marketing plan

U zult dus voordat u begint met een website maken moeten weten wie uw doelgroep is, waar de doelgroep zich op richt en wanneer uw doelgroep besluit om iets te kopen. Maar ook waarom uw doelgroep voor uw aanbod zou kiezen.

En als laatste: de mediakanalen. U kent natuurlijk de televisie, radio, kranten en tijdschriften. Dit zijn de traditionele marketingkanalen en deze werken nog zeer goed. U weet ook dat dit niet de goedkoopste manier is om uw bedrijf te promoten, zeker niet als u net gestart bent. De online wereld is het nieuwe mediakanaal met veel marketing mogelijkheden om uw bedrijf te promoten.

Er zijn betaalde marketingkanalen, bijvoorbeeld adverteren op Google, Bing, YouTube of Facebook. Of u kunt adverteren via banners (de rechthoekige/vierkante reclameplaatjes op een website).

Daarnaast zijn er tal van gratis mogelijkheden, bijvoorbeeld het schrijven van een blog, zoekmachine optimalisatie (SEO), het maken van een ebook en posten op social media zoals Facebook, Twitter, Instagram en YouTube. Vergis u niet, het woord ‘gratis’ is misleidend. U zult tijd moeten investeren om dit te doen, en tijd kost geld. Wanneer u uw uurloon weet, dan kunt u uitrekenen wat een aantal uren ‘gratis’ marketing u kost.

Voor u is het belangrijk om te bepalen wat uw budget is voor uw marketing activiteiten online. Bij het bepalen kijkt u naar de bruto winst (of marge) die u maakt per verkocht product of dienst. De vraag is hoeveel van deze bruto winst u wilt/kunt gebruiken om één klant te vinden die het product of de dienst koopt.  Daarna bepaalt u welke marketingkanalen het beste aansluiten bij het door u geselecteerde publiek in stap 3 en of uw budget aansluit bij die marketingkanalen (ja, in deze volgorde!). Wees hierbij eerlijk tegen uzelf! Wij merken geregeld dat het budget leidend wordt bij de afweging voor de mediakanalen. Ook hier geldt meestal: goedkoop is duurkoop.

Al deze vier punten zijn belangrijk bij het bepalen hoe u uw website gaat inrichten en hoe u dat het beste kunt doen. Wij hebben hierboven kort geschetst wat wij belangrijk vinden voor u bij het maken van een website. Maar een website maken blijft maatwerk. Afhankelijk van uw doelen en de behoeften van uw doelgroep bepalen wij graag wat de juiste strategie is voor uw bedrijf!

Wat zien wij aan strategieën in de praktijk

Helaas zien wij in de praktijk dat veel websites niet gericht zijn op (of niet uitgegaan zijn van) deze vier belangrijke onderdelen. Sommige focussen op één of twee punten, en heel soms op drie punten. Veel ondernemers hebben jaren geleden voor veel geld een website laten bouwen die niet meer voorstelt dan een inefficiënte brochure met een contactformulier. Dit is zonde. Nu u bovenstaande gelezen heeft kunt u deze fout niet meer maken en weet u waar u bij het maken van een website en de marketing er omheen rekening mee moet houden.

Kunt u dit zelf? Jazeker. Het internet staat vol met mogelijkheden, uitleg en stap-voor-stap instructies en trainingen. Gaat hier tijd inzitten? Jazeker. Net als in alles waar u weinig of geen ervaring of affiniteit mee heeft. Het helpt als u goed gemotiveerd bent en doorzettingsvermogen heeft. En verder niet veel te doen hebt binnen uw bedrijf.

“Is Marketing uw ding?”

De vraag die u zich werkelijk moet stellen is: Wil ik dit zelf? Wat is mijn tijd mij waard? En wat als ik niet het gewenste resultaat behaal door het zelf te doen?

Wanneer uw tijd kostbaar is, neem dan eens contact met ons op. U kunt dat doen door op deze link te klikken. Heeft u nog vragen? Dan kunt u deze hier ook vermelden. Wij doen ons best om binnen 24 uur een antwoord te geven op uw marketing vragen!